Hvordan trykke bok? Våre beste tips

En bok i 07s profil, sydd sammen i ryggen av nål og tråd. Illustrasjon.

Lurer du på hvordan trykke bok? Vi hjelper deg med det du trenger å tenke på når du skal trykke bok. Vi i 07 Media har lang erfaring med trykking av bøker i alle slags størrelser, formater og opplag ved våre trykkerier i Oslo, Kristiansand og på Aurskog. I denne artikkelen deler vi våre beste tips til hva du bør tenke på når du skal trykke din bok.

Jon Våraker

Ta kontakt for en prat om bærekraftig produksjon!

Jon Våraker
Salgsrådgiver
Mobil: +47 901 12 600
Mail: jon.varaker@07.no

Hva kan du gjøre selv, og hva trenger du hjelp med når du skal trykke din bok?

Det aller første du må tenke gjennom er hvor i prosessen du er akkurat nå:

  • Trenger du hjelp med språkvask av manuset?
  • Har du et ferdig manus, men trenger hjelp med ombrekking og oppsett før trykk?
  • Har du allerede et klart design til omslaget, eller ønsker du hjelp fra designer?
  • Eller kanskje du rett og slett har en helt trykkeklar fil og bare trenger hjelp med trykkingen?

Trenger du hjelp med flere punkter på listen ovenfor, kan det være lurt å velge en aktør som kan hjelpe deg gjennom hele prosessen – fra A til Å.

Hvilken type bok skal du gi ut?

Hvilken type bok du skal gi ut, vil avgjøre hvilke løsninger du bør velge for størrelse, antall, papirkvalitet og innbinding. Skal du gi ut barnebok, vil du gjerne gjøre andre valg enn hvis du skal gi ut en diktsamling eller bygdebok.

" Tenk på hvilken type bok du skal utgi, og gjør valg ut fra det

Hvilket format bør du tenke på når du skal trykke bok?

Vi i 07 Media trykker bøker i alle størrelser og formater, men pleier å anbefale en av de to følgende størrelsene:

  • 17 x 24 cm
  • 14,8 x 21 cm (A5)

Disse størrelsene gir et praktisk format som er enkelt å holde og bla i, samtidig som det er prismessig gunstig på grunn av størrelsen på papiret opp mot maskinene som trykker bøkene.

Det største formatet vi anbefaler å trykke i er inntil 24,5 x 29,7 cm. Blir det større enn dette kan boken fort bli veldig stor og tungvint å bla i. Har du en spesiell grunn til at du ønsker et enda større format, er det selvsagt mulig det også. Vi kan faktisk trykke bøker helt opp til tilnærmet A3-størrelse!

En bok i 07s profil, sydd sammen i ryggen av nål og tråd. Illustrasjon.

Hardt eller mykt omslag til boken?

Hvorvidt du velger hardt omslag (hardcover) eller mykt omslag (softcover) avhenger av hvilken type bok du skal gi ut, og hvilken kvalitet du ønsker på det ferdige produktet.

En bok med stiv perm fremstår gjerne mer elegant og profesjonell, mens en bok med mykt omslag gjør seg godt for kortere og mer uformelle bøker. Vi anbefaler stive permer til blant annet jubileumsbok og barnebok, mens mykt omslag passer godt til en bok med mange heldekkende bilder – slik at deler av bildene ikke gjemmes i margen mellom midtsidene.

Stort eller lite opplag?

Et opplag er kort og godt det antallet kopier du skal ha produsert av den samme boken. Et opplag kan være alt fra 1 eller 10 bøker til store opplag på flere hundre eller tusen bøker.

Mange trykkerier har en nedre grense på bokopplag, som vil si at du må bestille et visst antall kopier av boken din. I 07 Media har vi ikke noen slik begrensning, og vi hjelper våre kunder like gjerne med å trykke 1, 10, 100 eller 1000 bøker!

Vi har heller ikke noe maks antall bøker du kan få trykket. Det vil si at du rett og slett kan bestille så mange bøker du måtte ønske!

Digital publisering av bok?

Vi ser at flere og flere ønsker å gi ut bøker digitalt, enten i stedet for eller i tillegg til fysisk trykking. Å først tilrettelegge innholdet for publisering på papir for så å publisere samme innhold på nettet, er både tidkrevende og kostbart. Da kan det være lurt å ha i bakhodet at det finnes tjenester som lar deg automatisere og tilrettelegge publiseringen for både nett og papir – enten helt eller delvis.

Vi i 07 Media tilbyr eksempelvis digital publisering gjennom mPublish, som er en plattform for parallellpublisering. Slike systemer gjør publisering på tvers av medier (også kalt cross media) mye enklere, og kan være verdt å ta en titt på dersom du ser etter en digital publiseringsløsning i tillegg til den fysiske trykken.

Trykke bok i Norge eller utlandet?

Når du skal velge et trykkeri å trykke bok ved, er det flere ting du bør tenke på:

  • Kvalitet
  • Pris
  • Maks eller minimum på opplag
  • Leveringstid

Ved å velge et norsk trykkeri bidrar du til å beholde lokale arbeidsplasser, samtidig som du tar hensyn til miljøet ved å velge kortreiste produkter.

Velger du et trykkeri som er medlem av Grafisk Bransjeforening, kan du få bøkene dine merket med Trykt i Norge-merket. Med dette merket viser du kundene dine at du støtter norsk kvalitetstrykk.

Fortell oss om boken din, så finner vi sammen ut hva som trengs for å komme i mål!

Du er kanskje også interessert i

Vi hjelper deg med å trykking av bøker

Vi er stolte over vår spisskompetanse innenfor alle våre trykketjenester; digitale- så vel som offset! Vi i 07 Media trykker bøker i alle varianter og størrelser. Ingen opplag er for små og ingen er for store, hos oss får du god kvalitet på trykk og utførelse. Alltid!

Komplett designbyrå for visuell kommunikasjon

Vi leverer design til små og store bedrifter, på tvers av trykte og digitale flater. Vi tilbyr komplette grafiske tjenester innen områder som profil- og identitetsdesign, grafisk design, webdesign, redaksjonelt design og illustrasjon.

Med 07 Media får du "Trykt i Norge"-merket

En samlet grafisk bransje har gått sammen om nylansering av kvalitetsmerket Trykt i Norge som viser at trykksaken din er kortreist og produsert i Norge. Med 07 Media får du kort leveringstid og bærekraftig produksjon fordi alt gjøres i Norge.

"*" obligatorisk felt

Navn*

Her finner du oss!

Hos oss jobber det mange kreative hoder som gjerne vil hjelpe deg! Ikke nøl med å ta kontakt med oss i dag.

07 Oslo

Følg oss gjerne på sosiale medier.