Trykk og trykketeknikker

Trykkekunsten har sin opprinnelse i boktrykkerkunsten fra 1800-tallet, men har etter hvert utviklet seg til å omfatte veldig mye mer enn bare bøker. I dag består trykkekunsten av to hovedmetoder; offset og digitaltrykk.

Jonas Andersen

Vi hjelper deg med å finne riktig trykkteknikk!

Jonas Andersen
Bid specialist
Mobil: +47 402 14 041
Mail: jonas.andersen@07.no

Offsettrykk

Forløperen til moderne offset har røtter tilbake til 1800-tallet, og har hatt en voldsom utvikling både når det gjelder teknologi og effektivitet. Med unntak som å spenne inn trykkplater og bytte papir, gjøres i dag veldig mye automatisk og ved hjelp av datamaskiner. Offsettrykk brukes i dag for trykksaker i større opplag. Papiret kan enten mates fra ark (arkoffset) eller fra rull (rotasjonstrykk).

Offset er en videreutvikling av litografisk trykk, en plantrykksmetode, hvor trykkformen er plan og ikke har noen høydeforskjell. Enkelt forklart overføres trykkbildet til trykkplaten på en måte som gjør at den tar opp farge kun på de områdene som er behandlet. I tradisjonelt CMYK-trykk vil fire ulike plater spennes inn i maskinen til fargeverk som gjengir cyan, magenta, gul og sort. Fargen settes av (offset) til en gummiduk, som igjen overfører til papiret. Rastermønster i trykkplaten gjør at det ved hjelp av kun disse fire fargene kan lages et fullfargetrykk med tusenvis av fargenyanser. Det er også mulig å bruke fargeverkene til spesialfarger, som pantonefarger. Pantone er et fargereferansesystem hvor hver farge har sin unike kode. Dette sikrer nøyaktig den samme fargen hver eneste gang og gir tilgang til et større fargerom enn i CMYK.

Fordeler ved offsettrykk

Lavere sidepris i større opplag

Høy og jevn trykkvalitet

Høy hastighet sørger for rask levering av store opplag

Digitaltrykk

Digitaltrykk er en metode for utskrift fra digitale trykkfiler direkte til papir og andre medier. Teknologien ble for alvor introdusert på 80-tallet og er dermed forholdsvis ny i forhold til offset. Digitaltrykk har en høyere kostnad per side enn tradisjonelle offset, men oppstartskostnaden er lavere blant annet ved at man slipper å lage trykkplater. Digitaltrykk gir også mulighet for on-demand-utskrift, korte leveringstider og variable data. Tidsbesparelse, lavere kostnader og økt kapasitet til digitale presser gjør at digitaltrykk stadig vekk flytter skjæringspunktet for opplag i forhold til offset.

De vanligste digitaltrykkmetodene er blekkskrivere og laserskrivere, som avsetter pigment og toner på materialet. I rene laserskrivere trenger ikke toneren gjennom substratet, slik konvensjonelt blekk gjør, men danner et tynt lag på overflaten som festes til substratet av en smeltevæske med termisk herding.

Fordeler ved digitaltrykk

Oppsett av trykkmaskinene er enklere og krever mindre kjemikalier og papirsvinn.

Utskriftene kan ha variable data, som ved adressering eller nummerering.

Ved bruk av digitaltrykk krever ikke trykksakene tørketid og kan som oftest leveres til sluttbruker umiddelbart.

Som Norges største trykkeri er 07 Media alene i Norge om å tilby flere teknikker

Storformat

Storformatskrivere er printere som gjerne støtter papirformater med bredder opp til flere meter. Teknologien er vanligvis blekk- eller tonerbasert, og er et konkurransedyktig alternativ til tradisjonelt silketrykk. Storformatskrivere kan enten være laget for utskrift fra rull eller mates med ark (flatbed). Flatbedskrivere kan gjerne printe på omtrent alt av overflater og svært tykke materialer.

Storformatskrivere brukes til å printe blant annet bannere, plakater, messemateriell, tapeter, veggmalerier, bakgrunnsbelyst film (duratrans), folie for kjøretøy, arkitektoniske tegninger, byggeplaner, tepper til f.eks. teater- og medieoppsett, kunstverk eller skilting.

Et automatisert skjærebord gir både effektiv produksjon og muligheter for avansert og komplisert skjæring, slissing og fresing.

Det finnes få begrensninger for hvilke materialer vi kan trykke på. Vår moderne maskinpark lar oss trykke på blant annet papir, plast, PVC, aluminium, tre, glass eller stoff. Uansett hva du trenger, er vi sikre på at vi har en løsning for deg.

Jo større, jo bedre, tenker vi! Med produkter i store størrelser sikrer du at tekst og foto virkelig kommer til sin rett, og unngår at motivet deles opp på flere flater.

Ta kontakt i dag for hjelp med ditt prosjekt!

Du er kanskje også interessert i

Norges største og beste trykkeri

Vi er stolte over vår spisskompetanse innenfor alle våre trykketjenester; digitale- så vel som offset! Med vår innovative og moderne maskinpark produserer og leverer vi alt fra store til små opplag, alle formater, og så klart den ferdiggjøringen du måtte ønske!​

07 Media har alltid Trykt i Norge-merket

En samlet grafisk bransje har gått sammen om nylansering av kvalitetsmerket Trykt i Norge som viser at trykksaken din er kortreist og produsert i Norge. Ved bruk av lokale trykkerier opprettholder og bevarer vi norske arbeidsplasser, og høyt faglig nivå i bransjen.

Verdens eldste form for massekommunikasjon

Det trykte mediet er verdens eldste form for massekommunikasjon, og 07 Media har røtter tilbake til 1940-tallet. Vi er i en kontinuerlig omstillingsfase etter hvert som nye teknologier overlapper hverandre. Trykk og digital funger godt sammen.

"*" obligatorisk felt

Navn*

Her finner du oss!

Hos oss jobber det mange kreative hoder som gjerne vil hjelpe deg! Ikke nøl med å ta kontakt med oss i dag.

07 Oslo

Følg oss gjerne på sosiale medier.